Bolån för köp av bostad

För att hitta ett tryggt bolån i bolånedjungeln bör man läsa på vad de olika instituten erbjuder dels i räntor och dels i belåningsgrad. Tidigare var låneinstituten villiga att låna ut 100 % av köpeskillingen men detta har ändrats då regeringen gjorde en lagändring för att minska överbelåningen i Sverige. Men det finns fortfarande skillnader mellan instituten hur stor del av köpeskillingen man får låna till. Många institut lurar husköparna att ha sitt bolån amorteringsfritt bara för att de ska ha råd att köpa huset. Men detta är egentligen idiotiskt och man bör tänka sig för både en och två gånger innan man verkligen lägger sitt bolån amorteringsfritt för någon gång ska man betala tillbaka lånet.

Som bostadsmarknaden ser ut idag kommer nämligen inte priserna att fortsätta öka i all evighet, någon gång börjar de sjunka och har man då inte betalt av något på sitt bolån får man lån kvar även om man säljer huset.

Det finns olika bolåneinstitut.

Dels har de vanliga storbankerna som SEB, Nordea, Sparbanken, Handelsbanken bolån och många väljer att skaffa bolån i den bank som de har sitt lönekonto och sparkonto hos. Sedan finns det andra ”nya” institut som erbjuder bolån som exempelvis SBAB som är ett statligt institut och BlueStep, som specialiserat sig på att låna pengar till sådana som har svårt att få bolån hos en vanlig bank.

Man kan låna pengar vid ett inköp av hus men också vid renovering av ett hus, till exempel om man vill byta fönster Jönköping så kan man utöka bolånet för att ha råd med det. Det finns också de som utökar bolånet för att lösa dyrare lån och krediter och därmed få ner räntekostnad och därmed även minska den totala månadskostnaden på sina lån. Även här bör man jämföra de olika institut som finns och det finns olika ställen bland annat Compricer som jämför villkoren mellan de olika bolåneinstituten.